www.genesis-eshop.cz Blog Zaměřeno na potraviny – jak předejít jejich plýtvání?

Zaměřeno na potraviny – jak předejít jejich plýtvání?

01.02.2024

Jak naše děti postupně přecházely na pevnou stravu, začalo se u nás jídlo často ve větší míře vyhazovat. Nedojedené porce od oběda, zapomenutý otevřený jogurt v ledničce nebo jídlo navařené do zásoby, na které už nikdo nemá chuť. Dlouho mě to trápilo. Pak jsem ale řekla „dost“ a začala hledat způsoby, jak plýtvání zamezit. Pojďte se inspirovat tím, co funguje (tedy většinou) u nás!

Zaměřeno na potraviny – jak předejít jejich plýtvání?

Někdy se mi doma smějí, že moje nejčastější polévka je hrstková nebo zbytková. Já se ale nenechávám rozhodit a sveřepě proti plýtvání bojuju dál, i když to někdy není snadné, to přiznávám. Ačkoliv si ze mě doma občas dělají legraci, vím, že i jim to dává smysl. Ve dvou se to přece lépe táhne a když je lidí ještě víc, jde to skoro samo. A jak tedy na to? Čtěte dál.

Naplánujte si to!

K tomuto kroku jsem se odhodlávala snad roky. Pak to ale přišlo. Já si jednou v neděli večer sedla a sepsala si jídelníček na nadcházející týden. A bylo to to nejlepší rozhodnutí, které mi ušetřilo dost práce, přemýšlení a věřím, že i peněz. Ingredience potřebné na vybrané recepty jsem si rovnou naházela do košíku jednoho z online supermarketů a udělala týdenní nákup. Dokupovali jsme pak už jen pečivo a drobnosti. Jídelníček samozřejmě nebyl dogmatem, jídla jsem mezi sebou různě prohazovala nebo měnila přílohy podle chuti strávníků. Když si ale vše promyslíte dopředu a vyhnete se spontánním nákupům s prázdným žaludkem, máte opravdu slušnou šanci, že konečně přestanete vyhazovat jídlo a to už za to stojí, co říkáte?

Využijte potraviny beze zbytku

Už jste slyšeli o vývaru ze zbytků nebo slupek? Možná budete zprvu kroutit hlavou podobně jako já, když se nad tím však zamyslíte, dává to dokonalý smysl. Ve slupce nebo těsně pod ní se často ukrývá nejvíce vitamínů a vlákniny, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Nebojte se tedy vyzkoušet něco nového a takovou polívčičku ze zbytků si připravit. A co se vám tedy bude hodit? Slupky z brambor, petržele, mrkve, celeru nebo cibule či česneku, dále pak bylinkové stonky nebo třeba košťály z brokolice, květáku nebo zelí. Do hrnce můžete přihodit i zbytkovou zavadlou zeleninu, kterou by už jinak čekala cesta na kompost či do popelnice. A můžeme se pustit do vaření. Nezapomeňte základ orestovat na rostlinném oleji nebo “gheečku”, přidejte oblíbené bylinky a koření a pomalu vařte minimálně hodinu. Výsledná chuť vás překvapí svojí intenzitou. Vedlejším efektem bude nejen šetření zdrojů, ale také vám značně ubyde odpadu. A to zase ocení vaši muži nebo odrostlejší ratolesti, jelikož nebudou muset tak často běhat s košem. Vítězství na všech frontách. ☺

Zdroj: Canva.com

Skladujte správně

Znáte zásady správného skladování potravin v lednici? Že jste o tom nikdy nepřemýšleli? Zkuste se na to zaměřit a možná zjistíte, že děláte plno chyb, kterými svým potravinám zbytečně zkracujete život. Začněte od píky a to správným nastavením teploty v lednici - ta by nikdy neměla překročit 5°C. Jen tak se vyhnete množení nežádoucích mikroorganismů. Dále si dejte pozor na možnou mikrobiální kontaminaci potravin. Nikdy proto neskladujte syrové maso v blízkosti ovoce, zeleniny či dalších potravin, které budete konzumovat bez tepelné úpravy. Na problémy s bakteriemi si zaděláváte také tehdy, skladujete-li vajíčka v původním, papírovém obalu. Ten do lednice zkrátka nepatří. Vejce vyskládejte do dvířek, na místo k tomu určené. Rovněž nenechávejte v lednici otevřené nebo dokonce nezakryté, rozjedené potraviny příliš dlouho. Zkonzumujte je opravdu co nejdříve. Načaté potraviny jsou doslova živnou půdou pro škodlivé mikroorganismy a takovou plíseň v ledničce zkrátka nechcete. I když, ruku na srdce, komu se to nikdy nestalo, ať hodí kamenem. 

„Spotřebujte do“ nebo „minimální trvanlivost“?

Znalost těchto pojmů je poměrně důležitá a přitom si je spousta lidí stále plete – sama jsem s tím měla donedávna problém. Tak jak to tedy je? Výraz „spotřebujte do“ znamená, že je bezpečné potravinu konzumovat pouze do této doby – do data uvedeného na obalu. Jedná se zejména o potraviny, které podléhají rychlé zkáze, tedy masné a mléčné výrobky či vejce. Po tomto datu už potraviny raději nekonzumujte, mohlo by dojít k ohrožení vašeho zdraví nebo minimálně trávicího traktu. Oproti tomu označení „minimální trvanlivost“ značí, že si potravina do uvedeného data zachovává očekávanou kvalitu. Tyto potraviny lze tedy konzumovat i po tomto datu, vždy ale zkontrolujte, jednak jejich obal a pak také jejich vůni, chuť a vzhled. Nejčastěji se jedná o tzv. trvanlivé potraviny, například koření, konzervy, sušenky či čokoládu. Takto „prošlé“ potraviny tedy nemusíte hned vyhazovat, s největší pravděpodobností jim opravdu nic nebude a vy tak předejdete plýtvání a ušetříte.

Zdroj: Canva.com

Vařte s rozumem

Navařit plný kastrol polévky a doufat, že ji bude rodina nadšeně konzumovat čtyři dny po sobě je sice možná chvályhodná myšlenka, v praxi však jaksi nefunguje. Obzvlášť, když máte děti. Je určitě rozumné nevařit každý den nové jídlo, ale ruku na srdce, více jak dva dny to stejné většinou nikdo jíst nechce. Pokud jste se přeci jen trochu rozšoupli a zbylo vám hned několik porcí, zamrazte je. Ve dnech, kdy nestíháte nebo jste nemocní, jako byste je našli. 


A jak bojujete proti plýtvání potravinami vy? Máte nějaké svoje tipy či fígle?


Užívejte zimní dny!

Vaše Markéta


« Zpátky na blog