Podzim bez dýní si snad ani nedokážeme představit. Jsou symbolem Halloweenu, dlouhých podzimních večerů i kulinářských dobrot. Co když vám ale řekneme, že dýně je mnohem víc než jen dužina na polévku nebo vydlabaná strašidelná dekorace? V duchu principů zero waste a udržitelné kuchyně se dá dýně využít celá, doslova od semínka po stopku. Přestaňte plýtvat a objevte s námi netušený potenciál této královny podzimu!
Udržitelnost v kuchyni a maximální využití surovin jsou dnes základem ekologického smýšlení každé domácnosti. Dýně, symbol podzimu, je dokonalým příkladem toho, že lze jednu surovinu využít na x způsobů a minimalizovat tak zbytky. Pokud se naučíte zužitkovat dýni “do posledního kousku”, ušetříte nejen peníze, ale podpoříte také životní prostředí a dáte prostor vašemu kreativnímu já.
Většina lidí dýňová semínka, která zůstanou po vydlabání, automaticky vyhodí, přestože se jedná o skutečnou superpotravinu plnou magnesia, zinku a zdravých tuků. Semínka přitom stačí důkladně očistit od dužiny a osušit. Poté je můžete jednoduše opéct nasucho a osolit, nebo povýšit chuť různým kořením. Nebojte se experimentovat s uzenou paprikou, chilli a kari pro pikantní variantu nebo sáhněte po skořici a javorovém sirupu pro sladké mlsání. Hotová semínka se uplatní nejen jako svačinka, ale i jako křupavá posypka na krémové polévky, saláty či domácí pečivo.

Zdroj: https://www.freepik.com/
Možná vás to překvapí, ale i dýňové slupky a vlákna mají v kuchyni své místo. Tyto části tvoří skvělý aromatický základ pro podzimní jídla. Slupky z důkladně omyté dýně (doporučujeme dýni ze zahrádky nebo v bio kvalitě) nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce. Zalijte je vodou, přidejte kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a oblíbené koření jako je třeba bobkový list, barevný pepř nebo nové koření. Vařte pomalu, dokud nezískáte bohatý a voňavý vývar. Tento scezený základ je perfektní pro dýňovou polévku, rizota, dušené maso nebo jakoukoliv omáčku, které dodá jemnou, uzemňující dýňovou chuť.
Vláknitější části dužiny u středu dýně, které jsou obvykle hůře porcovatelné, nabízejí unikátní příležitost pro vegetariánské a veganské vaření. Tyto části totiž po úpravě dokážou skvěle napodobit masovou texturu. Stačí je natrhat nebo nakrájet na kousky, namarinovat v pikantní marinádě (sójová omáčka, uzená paprika, česnek) a poté opéct na pánvi nebo zapéct. Vznikne tak "trhaná dýně" ideální do burgerů, tacos nebo jako sytá přísada do chilli a kari.
Dužina je sice nejběžněji využívanou částí, ale i zde se často plýtvá drobnými kousky, které se nám nechce zpracovávat. Nejjednodušší a nejudržitelnější cestou je uvařit nebo upéct veškerou dužinu doměkka a rozmixovat ji na jemné pyré. Toto dýňové pyré můžete zamrazit v menších porcích a mít tak připravený základ na celý rok – využijete ho do koláčů, muffinů, chleba nebo pro zahuštění polévek a omáček. Z pevnější dužiny lze také snadno připravit slané dýňové hranolky nebo chipsy ochucené bylinkami, které se upečou v troubě do křupava.

Zdroj: https://www.freepik.com/
I když se budete snažit zužitkovat co nejvíce, vždy zůstanou drobné odřezky, stopky nebo například kousky z vyřezávání. Pokud už nemají kulinářské využití, myslete na cyklus přírody. Stejně jako většina organických zbytků, by i odřezky z dýně měly zamířit na kompost nebo do bioodpadu. Dýně se rychle rozkládá a představuje cenný zdroj živin pro zahradní půdu. Minimalizujete tak množství směsného odpadu a uzavíráte kruh udržitelnosti.
Vidíte? Dýně je skutečně superpotravina, která nám v kuchyni nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá. Každý kousek má svůj potenciál – stačí jen trocha kreativity a touha eliminovat zbytečný odpad. Který z těchto tipů vyzkoušíte jako první ve své zero waste kuchyni?
Přihlašte se k newsletteru
a vytvořte si účet, dostanete 25% slevu
S newsletterem nepřijdete o žádnou z našich akcí.